Foto Gemeenteplein
MORTSEL – Wie af en toe in centrum Mortsel moet zijn, heeft wellicht al opgemerkt dat er de voorbije weken gewerkt werd op het Gemeenteplein.
Voorbereidende onthardingswerken voor het Tiny Forest® dat er zal verrijzen: een klein bosje dat een stukje wilde natuur is, middenin de stad, voor de buurt en de scholen. Kom op donderdag 7 november vanaf 09.30 uur mee de handen uit de mouwen steken. Heel wat vrijwilligers gaan er aan de slag om de bomen te planten van dit Tiny Forest®. Niet alleen de kinderen van de Jenaplanschool Lieven Gevaert zijn aanwezig, ook het GTI plant er extra groen samen met buurtbewoners. Burgemeester Erik Broeckx, schepen Steve D’Hulster en schepen Livia Moreau zetten om 09.30 uur samen de eerste spadesteek.
Goed voor lokale biodiversiteit
Een Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Een klein bos als dit verhoogt de lokale biodiversiteit, zorgt ervoor dat de bodem meer water vasthoudt, de luchtkwaliteit verbetert en dat hittestress wordt tegengegaan. De beboste zone wordt de eerste twee tot drie jaar beschermd door een laag hekwerk zodat het jonge groen de kans krijgt om uit te groeien tot een volwaardig bos.
Concreet krijgt het Gemeenteplein een bos van 350 m². Aan de bosrand komt een tweede groenzone van 140 m². Het Tiny Forest® zal zich uitstrekken tussen de fietsenstallingen en de fontein. Een zithoek en slingerend pad maken het compleet.
Partners in dit verhaal
Non-profitorganisatie GoodPlanet Belgium, die het Tiny Forest-concept in heel België uitrolt met de steun van Colruyt Group, zorgt voor begeleiding en advies. Niet alleen voor leerkrachten en leerlingen, maar ook voor buurtbewoners die het bos mee helpen aanplanten, de natuur op die manier (her)ontdekken, nadien gebruikmaken van het bos en het mee helpen onderhouden. Dit project wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de subsidie van het Agentschap Natuur en Bos – Natuur in je Buurt.
Scholen uit de buurt ‘adopteren’ het bos
De leerlingen van de Jenaplanschool helpen niet alleen bij de aanplant, ze volgen de evolutie van het bos en dragen er zorg voor. De natuur stimuleert de verbeelding en verwondering. Leerkrachten worden geïnspireerd om de buitenklas ook te gaan gebruiken voor andere lessen dan biologie en zo het frisse neuseffect te ervaren: een verhoogde concentratie en meer betrokkenheid bij de lesinhoud.
Extra groen voor de buurt
Ook de buurtbewoners worden aangemoedigd en op weg geholpen om het als een fijne en gezonde ontmoetingsplek te gaan gebruiken.
Deze plantdag is dus het startschot van een prachtig project dat de stad weer een stukje groener maakt en de mensen weer een stukje dichter bij elkaar én de natuur brengt.